fjerne visdomstann

Fjerne visdomstann

Fjerne visdomstann

editorial

Visdomstenner, kjent som de siste molarene som bryter frem vanligvis i slutten av tenårene eller i tjueårene, kan ofte medføre problemer og smerte. Grunnen til dette er at våre kjever har blitt mindre gjennom evolusjonen, og det er ikke alltid tilstrekkelig med plass for disse siste tennene til å vokse frem på en normal måte. Derfor velger mange å fjerne visdomstennene før de forårsaker mer alvorlige problemer. Denne artikkelen vil gi en omfattende guide på hvordan visdomstenner fjernes, hvilke prosedyrer som finnes, og tips for en rask og komfortabel tilheling.

Diagnose og risikovurdering

Før en du skal fjerne visdomstann eller flere visdomstenner vil tannlegen gjennomføre en grundig undersøkelse, som ofte inkluderer røntgenbilder for å fastslå tannens stilling og helsen til omringende vev. Visdomstenner fjernes vanligvis av flere årsaker. Den mest vanlige årsaken er at de ikke har nok plass til å bryte ordentlig gjennom, noe som kan føre til at de blir «innestengt» (impaktert) i kjever eller vokser i feil posisjon. Dette kan forårsake smerte, infeksjoner, skade på nabotennene eller andre tannsykdommer. Andre grunner til å fjerne dem kan være:

– Karies som ikke kan repareres på grunn av vanskelig tilgjengelighet

– Periodontal sykdom (sykdom i tannkjøttet) omkring visdomstanden

– Cyster eller tumorer som utvikler seg rundt en impaktert visdomstann

 Fjerningens prosedyre

Visdomstennenes fjerning kan være enten enkel eller komplisert, avhengig av tannens posisjon og utviklingsgrad. En enkel trekking kan utføres lokalt, med bedøvelse som injiseres rundt tannen. Proceduren innebærer å bruke spesielle instrumenter for å løfte tannen ut av tannkjøttet.

I mer komplekse tilfeller, som med impakterte visdomstenner, kan det være nødvendig med et kirurgisk inngrep hvor tannlegen gjør et lite snitt i tannkjøttet og muligens fjerner litt av benet rundt tannen før det er mulig å trekke tannen ut. Dette gjøres vanligvis under sedasjon eller generell anestesi.

fjerne visdomstann

Tilheling og smertebehandling

Etter fjerning av en visdomstann, er det vanlig å oppleve noe blødning, hevelse og ubehag i de følgende dagene. Tannlegen vil gi deg klare instruksjoner om hvordan du håndterer etterbehandlingen, noe som kan inkludere:

  • Å bite på en steril gasbind for å kontrollere blødning
  • Unngå sugende bevegelser, som å drikke gjennom sugerør, for å ikke forstyrre blodproppdannelsen
  • Å ta smertestillende og evt. reseptfrie smertestillende legemidler for å håndtere ubehaget
  • Holde hodet høyt for å redusere hevelse
  • Unngå hard mat og holde seg til myke matvarer de første dagene
  • Gradvis gjenoppta normale munnhygienerutiner, men være forsiktig rundt ekstraksjonsområdet

De fleste tar seg helt etter fjerning av visdomstennene innen et par uker, men det er viktig å følge tannlegens råd for å fremme raskere tilhelning og unngå komplikasjoner som infeksjon eller tørr socket (alveolitis), en smertefull tilstand der blodproppen som skal beskytte helingsområdet blir fjernet eller oppløses.

Oppfølging og tilsyn

Etter inngrepet vil tannlegen planlegge oppfølgingsbesøk for å overvåke din tilheling og sikre at det ikke har oppstått komplikasjoner. Det er viktig å kontakte tannlegen dersom du opplever unormal smerte, hevelse som ikke avtar, feber, eller uforklarlig vond smak i munnen, da dette kan være tegn på infeksjon.